Μπακ. Να πιάσουμε μια φορά ακόμα το σφυγμό της καθημερινής πολιτικής κατάστασης μπας και ξεκούνηθει κανά μυαλό λέμε. Άσε που πιάσε πιάσε μπορεί να διαπιστωθεί και μια μέρα – πέρα ως πέρα που θά’ ναι χαρά χαρά να ζεις -ότι αυτή δεν έχει σφυγμό καθόλου. Οπότε δεν θα την πατήσουμε σαν τίποτα χαϊβάνια να πούμε και θα μπούμε στα χειμερινά ανάχτορα κυριλέ, σκουπίζοντας και τις λασπωμένες γαλότσες μας στα πορφυρά πατάκια της εισόδου. Γιατί αλλιώς θα ξεκινήσουμε για μπανάκι στη Βάρκιζα με τα πετσετικά μας και θα καταλήξουμε εν δυο κάτω στα Μακρονήσα…

Και δε λέει όπως φαντάζεστε. Άσε που, δυο φορές την ίδια μαλακία αν κάνεις χέσε μέσα, καλύτερα να φκιάσουμε κανά σύλλογο για τις υποχρεωτικές αισθητικές επεμβάσεις στήθους. (Το οποίο by the way είναι σούπερ ιδέα).(Το να φτιάξει κανείς τέτοιο σύλλογο δηλαδή).

Οπότε φίλος.. Γιατί παραιτήθηκαν τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Ήταν άραγε καλό ή μήπως κακό; Μήπως έχει κάποιο δίκιο λέμε ο Εισαγγελέας τ’ Αρειου (άσχετο αλλά αυτό το «άρειος» μου συμπαρασέρνει στο νου λέξεις τύπου Γκαουλάϊτερ, Τσικλόν Άιντς, άχτουγκ άχτουγκ και τέτοια..) Πάγου; Φτιάξε καφέ… 

Τα πράγματα να τα πάρουμε από την αρχή. Για την ακρίβεια από την Αρχή (Προστασίας Δεδομένων κλπ.). Τί ρόλο βαράει η δεσποινίς; Πρόκειται για μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Τί πάει να πεί αυτό;»Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές» αποκαλούνται οι θεσμίσεις του Κράτους μας που έχουν αυξημένη εξουσία στην ιεραρχία της διοικητικής πυραμίδας κατά τρόπο τέτοιο ώστε υπεράνω τους να μην είναι κανείς διοικητικά (επαναλαμβάνω). Δεν δίνουν λόγο σε κανένα Υπουργό και καμιά κυβέρνηση, παρά μόνο στον ιδρυτικό τους νόμο. Αρμοδιότητά τους δε είναι η γνωμοδοτήσεις τους, έλεγχοι στον τομέα δραστηριότητάς τους, επιβολή προστίμων κι άλλων κυρώσεων ενδεχομένως κλπ. «Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές» είναι η περί ης ο λόγος, το ΕΡΣ (το Ραδιοτηλεοπτικό, με το οποίο αν θυμάστε μια παρόμοια κρίση είχε προκύψει και το ’99 όταν ο γίγαντας Ρέππας είχε ακυρώσει πρόστιμο που η ΕΡΣ είχε επιβάλει στο ΣΤΑΡ, αν θυμάμαι, για την εκπομπή του Μάκη με τον Κορκολή κλπ. Και τότε είχε παραιτηθεί ο Μανιτάκης, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, συνταγματολόγος και Πρόεδρος τόυ Συμβουλίου , αν θυμάμαι και πάλι καλώς). Επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – αυτές μου έρχονται τώρα.

Βρίσκονται λοιπόν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας για τον τομέα αρμοδιότητάς τους. Νομιμοποιούνται απ’ευθείας από τον ιδρυτικό τους νόμο και τέλος. Ο μόνος έλεγχος της δράσης τους είναι ο , αυτονόητος, έλεγχος συνταγματικότητας για την οποιαδήποτε πράξη τους – ο οποίος γίνεται ΜΟΝΟ σε δικαστήριο κι όχι από Υπουργούς, πρωθυπουργούς κλπ. – και ο έλεγχος νομιμότητας της δράσης τους – από την άποψη του αν μένουν στα καθήκοντά τους ή τα υπερβαίνουν και μπαίνουν σε άλλα χωράφια.  Να βγάλει φετβά ας πούμε η ΑΠΔΠΧ για τις εκπομπές του Μάκη.Ο οποίος έλεγχος νομιμότητας σημαίνει πολιτική ευθύνη για την κυβέρνηση που διορίζει την αρχή, και, στο βαθμό που συντρέχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει μέχρι και κατάργηση της Αρχής. 

Αλλά το Κράτος δεν είναι τόσο παράλογο. Δεν στήνει τις Αρχές για να «παρανομούν». Τις στήνει για να νομίζεις εσύ ότι το Κράτος δεν παρανομεί. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τί έγινε; Η Αρχή έβγαλε απόφαση -εντελώς εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων τους, τη δουλειά τους έκαναν με άλλα λόγια – να μην χρησιμοποιούνται οι κάμερες για την παρακολούθηση διαδηλωτών, παρά μόνο για την κυκλοφορία. [Για να ξεκαθαρίσω από τώρα και να μην μένουν εντυπώσεις ότι η Αρχή είναι κάτι πραγματικά ανεξάρτητο από τον ταξικό μηχανισμό που είναι το Κράτος, να πω ότι η τεχνική δυνατότητα για τις κάμερες να παρακολουθούν και να καταγράφουν πρόσωπα είναι δεδομένη, ένεκα που είναι τελευταίας τεχνολογίας από τους Ολυμπιακούς αν θυμάστε. Και τότε οι τύποι είχαν γνωμοδοτήσει ότι «ναι μεν έχουν τη δυνατότητα» αλλά δεν πρέπει να το κάνουν. Και πίσω από αυτούς είχε οχυρωθεί τότε ο Καραμανλής για να πεί ότι όλα βαίνουν καλώς καμωμένα.»Καθάρισε» για την κυβέρνηση τότε η Αρχή.]

Η κυβέρνηση βέβαια τις έβαλε να δουλέψουν για να φακελώσει τους διαδηλωτές του Πολυτεχνείου. Εσένα, εμένα και χιλιάδες άλλους.Οι οποίοι δεν κρύβουμε και τα πρόσωπά μας – γιατί βέβαια οι κάμερες δεν έχουν και την όραση του Σούπερμαν να πούμε να βλέπουν κάτω από την κουκούλα ε;

Πώς όμως επιχείρησε να παρακάμψει τους καθ’ύλην αρμόδιους για το τί πρέπει και τί όχι σε τέτοια θέματα; Αξιοποίησε την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου – μπρρρρρ…- Πάγου η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση των διαδηλώσεων. Βέβαια η εγκύκλιος δεν βγήκε τυχαία. Βγήκε για να λειτουργήσει νομιμοποιητικά στην κυβέρνηση. Έλα όμως που υποτίθεται γι’αυτό στήνεις τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το ότι η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τη γνωμοδότηση της Αρχής συνιστά χτύπημα κάτω από τη ζώνη, όχι σε κανένα επαναστατικό θεσμό, αλλά σε ένα μηχανισμό κρατικό, που απλά στη συγκεκριμένη φάση δεν λειτούργησε όπως θα ήθελαν (καμμιά φορά η σχετική αυτονομία των θεσμών βγαίνει και μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους).

Τα υπόλοιπα που λεν οι κυβερνητικοί είναι για γέλια.Ο Χατζηγάκης λέει είπε ότι ουδείς υπεράνω του Συντάγματος, αναφερόμενος στις ανεξάρτητες αρχές – τρομερό να πούμε, λες και τους τις φόρτωσε κανένας! – και μάλιστα ουδείς υπεράνω της συντεταγμένης Δικαστικής λειτουργίας του κράτους (από το in.gr το σχετικό ρεπορτάζ). Μα και οι ανεξάρτητες αρχές συντεταγμένη λειτουργία εκτελούν! Στα πλαίσια της οποίας, από διοικητική -τεχνική – γραφειοκρατική όπως θέλετε πείτε το άποψη, δεν μπορεί άλλος να εμφιλοχωρήσει. (Να μπει ρε μαν, πως το λένε..).

Παράνομη δηλαδή εδώ είναι η κυβέρνηση. Ούτε καν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επίσης γνωμοδοτεί χωρίς αποφασιστική αρμοδιότητα εν προκειμένω -αυτή βλεπετε την έχει η Αρχή Προστασίας.Που σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, άμα λέει «δεν παίρνετε φάτσες» δεν κουνιέται κανείς. Ο εισαγγελέας μπορεί να γνωμοδοτήσει όπως θέλει, πολιτικό πρόβλημα είναι πώς θα αξιοποιήσει ο ένας ή ο άλλος τη γνώμη του. «Γνώμη» λέει τίποτε άλλο. 

Πραξικοπηματικά λοιπόν η κυβέρνηση παρέκαμψε τους νόμους για να σπάσει τη γνωμοδότηση της Αρχής. Έτσι για πρώτη φορά στις 17.11.2007 τα πρόσωπα των διαδηλωτών της Αθήνας είναι καταγραμμένα στα σχετικά αρχεία…Οι παραιτήσεις της Αρχής , εκ των πραγμάτων, ανέδειξαν το ζήτημα του έκνομου της κυβερνητικής ταχτικής αλλά βέβαια δεν φρενάρουν καμμιά εξέλιξη ούτε έχουν και καμιά μεγάλη σημασία. Τα επόμενα πρόσωπα της Αρχής θα παίξουν το διακοσμητικό τους ρόλο,και εν τω μεταξύ το φακέλωμα θα προχωράει και θα διευρύνεται.   

Πολιτικά μιλώντας πρόκειται για σοβαρό θέμα. Πολύ σοβαρό λέμε. Γιατί η πολιτική της καταστολής περνά μαρς μιλάμε, δε χαμπαριάζουν τα άτομα ούτε από παραιτήσεις ούτε από σκάνδαλα. Και ξαμόλυσαν στα κανάλια τους Τράγκες και τους Άδωνεις – για πολλά σούτια το ερπετό λέμε – να λεν «ουδείς υπεράνω του Κράτους» κλπ. Μόνο που κι η Αρχή Κράτος είναι. Και υποτίθεται την έστησαν για να μας προστατεύει από υπερβολές ή και ανομίες των κρατικών οργάνων στο ζήτημα των Προσωπικών Δεδομένων. Έτσι μας έλεγε ο Πάγκαλος δηλαδή όταν τη θεσμοθέτησαν στα τέλη των ’90’s.

Ο Λένιν βέβαια ήταν πιο σωστός μια και έλεγε ότι το κράτος είναι εργαλείο της κυρίαρχης τάξης. Κι όταν η κυρίαρχη τάξη ανησυχεί, φοβάται, ή οτιδήποτε γράφει τις νομιμότητες στ’ αρχίδια της και σε καταγράφει… Κι αύριο μπορεί να φοράς πράσινα παπούτσια, ή πράσινο φουλάρι, να έχεις μακρυά μαλλιά ή παραμάνα στ’αυτί και να σε τραβήξουν για εκατό εμπρησμούς και είκοσι ληστείες Τράπεζας γιατί το Κράτος θα χρειαστεί θύματα για να δείξει τη δυνατότητα επιβολής του και για να τρομάξουν οι υπόλοιποι.

Ενώ αν βάλεις κουκούλα θά’ σαι κύριος. Άσε που παίζει να σε θεωρήσουν και για δικό τους και να την περάσεις και φίνα στο φινάλε.Σου κόψουν και κανά επίδομα σπέσιαλ..Για χαζούς τους έχεις;

 Μαυρίζουν τα πράγματα γάτε….

Πιο ολοκληρωμένη πολιτική τοποθέτηση μπορείτε να βρείτε στα σχόλια του Γρ. Τύπου του ΚΚΕ www.kke.gr καθώς και στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης www.dimsi.gr/CMS/